субота, 21 грудня 2013 р.

1989 рік

 Столиця Франції - ПАРИЖ. 
 
   Париж – столиця світла та моди, місто сміливих проектів та яскравих вражень.
«...свято, яке завжди з тобою...», – так ніжно про Париж згадував Хемінгуей. Місто яке побудоване на контрастах: широкі бульвари, які перетинають вузькі вулички; величні монументи, які приховують убогі задвірки; затишні маленькі кафе, які конкурують з респектабельними ресторанами. На блошиному ринку тут з однаковим успіхом торгують навдивовижу дорогим антикваріатом та дешевим китайським одягом. «Париж – це все що ти захочеш!» – сказав Фредерік Шопен 150 років назад, але ці слова актуальні і сьогодні.




   До сьогодні Париж залишається найелегантнішою столицею Європи, серцем адміністративного, культурного та політичного життя Франції. Тут проживає п’ята частина її населення. Париж не схожий на іншу частину країни. Його часто називають «містом-державою зі своїми законами». Не забуваймо, що Париж також є містом кохання.

    Найвідомішою архітектурною пам`яткою Парижу, що являє собою символ сучасної Франції є Ейфелева вежа, яка щорічно приймає близько 7 мільйонів відвідувачів. 
       Вежа збудована в період з 1887 по 1889 конструктором Густавом Ейфелем на Марсовому полі. Висота вежі 300 метрів, не беручи до уваги 22 метрову телевізійну антену на її верху. Вага всіх металічних конструкцій 7 300 тонн, загальна ж маса становить 10 000 тонн. Вежа була зведена у рекордно короткий термін - за 2 роки і 2 місяці. Ейфель власноруч виконав креслення окремих частин у натуральну величину. Споруда складається з 15 тисяч деталей. 
Сьогодні ця «Залізна леді» – найбільш відвідувана визначна пам’ятка в світі.

    Собор Паризької Богоматері розташований на острові посередині ріки Сени й перебуває в найдревнішому кварталі міста. Будівля споруджена на місці храму Юпітера, що стояв тут за часів римської влади. Це місце здавна вважалось священним і пізніше на ньому почали будувати християнські церкви. Собор був спланований у ХІІ ст. Морісом де Сюллі. В 1163 році Людовик VII заклав перший камінь фундаменту. Будівництво тривало понад сто років. 
    Цей собор є одним з найвеличніших творінь готики. Достойні уваги три портали, вікно-розета, галерея на аркадах на яких стоять химери, дві вежі висотою 69 м. Одна з найбільших готичних споруд має високий центральний шпиль (82 м), який ховається за двома квадратними вежами. Протягом всього світлового дня відвідувачі можуть підніматися вгору і милуватися Бурдоном – 16-тонним мідним дзвоном, в який бив горбань Квазімодо, герой роману В. Гюго «Собор Паризької Богоматері», а також прекрасним краєвидом міста, що відкривається з веж.


        На правому березі Сени розташований комплекс будівель одного з найбільших та найбагатших художніх музеїв світуЛувру, де зберігаються такі світові шедеври, як «Джоконда» Леонардо да Вінчі, статуї Ніки Самофракійської і Венери Мілоської. Протягом століть він служив фортецею, тюрмою, резиденцією французьких королів та академій. Історія будівництва цього комплексу починається від Меровінгів і продовжується до сьогодні. Сім відділів музею дають можливість ознайомитися з розвитком мистецтв від античності до ХІХ століття.
     Колекція постійно розширяється за рахунок дарів, а також покупок французької влади. 
   Весь музей розділений на три «крила», які представляють головні епохи в розвитку мистецтва. 
 





    Пантеон – пам’ятка культури неокласичного стилю в Латинському кварталі Парижа. Побудований у XVIII ст. як церква cвятої Женев’єви, сьогодні Пантеон є усипальницею видатних особистостей Франції. Неодноразова зміна призначення будівлі, її оздоблення, написи та символи дозволяють простежити шлях становлення французької нації.


      Ідея будівництва Тріумфальної арки належить Наполеону, втілення якої у реальність розпочалося в 1806 році. Висота споруди – 49,5 м, ширина45 м, висота склепіння 29,2 м. Тріумфальна арка ( архітектор Шагран ) була побудована по античних канонах, відтворюючи традиції давньоримської арки Тіція. ЇЇ пілони прикрашені величезними барельєфами, з яких найбільш відомий барельєф роботи Франсуа Рюда, що представляє виступ в похід волонтерів у 1792 році і відоміший під назвою «Марсельєза». Основні перемоги Наполеона відображені у верхніх барельєфах, а на скульптурних щитах аттіка вигравійовані назви великих битв. Під Аркою з 1920 року знаходиться могила Невідомого солдата, над якою горить вічний вогонь. Усередині Арки є приміщення для невеликого музею, де зберігається історія споруди пам'ятника і де можна прочитати імена 558 генералів.
 

  

       Паризька опера була побудована в часи Другої Імперії при царюванні Наполеона ІІІ, архітектором Шарлем Гарньє. Загальна площа становить 11 237 м². Глядацький зал вміщує 1900 місць. Фронтонний фасад театру прикрашений скульптурою «Аполлона з лірою» та «Пегасами», роботи скульптора Мілле. 
       Опера була публічно відкрита Мак Магоном в 1875 році та прекрасно вписалась у ансамбль містобудування. Вона й сьогодні є місцем культу вищого паризького суспільства. 
      Задум Гарніє разом з тим був дуже оригінальний, архітектору вдалося поєднати іспанський єзуїтський стиль XVII століття і стиль італійського фасаду епохи Ренесансу.

   На півночі розкинувся Монмартр – це найвищий пагорб (130 м) в місті Париж і північний район французької столиці. Монмартр пов'язаний з такими іменами, як Тулуз-Лотрек, Ван Гог, Пікассо, Ренуар, Модільяні, Дега, Піссарро, Мане, Сезанн, Далі, Золя, Бодлер, Саті і багатьма іншими. Саме тут вони черпали натхнення і створювали світові шедеври.
   Окрасою Монмартра служить церква Святого Серця («Сакре-Кер»), розташована на самій вершині пагорба.
   Сьогодні тут як і раніше можна бачити безліч кафе і кабаре. Крім цього на вулицях Монмартра виставляють свої роботи сучасні художники, які за невелику плату можуть тут же намалювати портрет або карикатуру.
Інформація з інтернету.

Немає коментарів:

Дописати коментар