середа, 18 грудня 2013 р.

1986 рік

ФЛОРЕНЦІЯ
  Флоренція - місто в Італії, столиця регіону Тоскана та провінції Флоренція.
Географічно Флоренція розташована в улоговині, з усіх боків оточеній пагорбами (передгір'я Центральних Апеннін), розташована на відстані близько  240 км на північний захід від Рима.
                                                    
        Флоренція — столиця Відродження, «нові Афіни». На відміну від Рима, що перебував під сильним впливом папства, Флоренція завжди була волелюбною, протягом довгого часу тут існувала незалежна Флорентійська республіка.

         Саме у Флоренції, починаючи з Джотто, творили найяскравіші майстри живопису, архітектури і всіх витончених мистецтв.
        Джотто ді Бондоне - італійський живописець, маляр. Один із предвісників епохи Відродження у сфері живопису і реалізму. Фрески Джотто на біблійну тематику і досі вважають шедеврами світового мистецтва.
Портрет Джотто датований XIV ст.

    Найпершим твором Джотто, який зберігся до сьогодні, вважають велике (5 метрове) полотно із зображенням розп'яття Христа у церкві Санта Марія Новелла (Флоренція). У 1310 р. створює для церкви Всіх Святих славнозвісну сьогодні картину «Мадонна Оньїсанті», де зображено Діву Марію з немовлям у оточенні ангелів та святих.   




      До кінця XV століття місто вже здобуло ті неповторні і прекрасні риси, які й досі привертають увагу людей. Вже були побудовані прекрасні храми і палаци, вже були написані унікальні фрески, і на площах міста були встановлені дивовижні статуї. Приблизно в цей же час у Флоренції працювали Леонардо да Вінчі, і Мікеланджело і Рафаель.
Леонардо да Вінчі  ( 1452-1519 )

Мікеланджело ( 1475-1564 )



Рафаель ( 1483-1520)


Леонардо да Вінчі в першу чергу відомий як художник. Його найвідоміші картини:       
Мона Ліза
Мадонна в скелях


Тайна вечеря

   Нижче подано перелік відомих робіт Мікеланджело Буонарроті — скульптора, художника, архітектора та поета епохи Відродження.
Пієта
«Пієта» – зображення Діви Марії, котра тримає тіло Ісуса після його смерті на хресті. Ця тема була і лишається популярною в багатьох митців, і скульптори не виняток. Проте є найвизначнішою і найвідомішою скульптурою Мікеланджело, завдяки якій він здобув славу.Мікеланджело висік композицію з суцільного шматка мармуру. Майстер зобразив Марію молодою і неземною, щоб протиставити її численним старим, змученим і вбитим горем жінкам інших скульпторів.
Мойсей
       Рафаель Санті - італійський живописець, графік, скульптор і архітектор епохи Відродження. Втілив у своїх творах гуманістичні ідеали високого Відродження.Твори Рафаеля зображають переважно Мадонн, яких художник малював поетично і водночас просто за своєю композицією. Ні до ні після Рафаеля жоден художник не спромігся створити стільки довершених і при цьому різноманітних картин із зображенням Мадонни з немовлям.
      Рафаель прожив коротке життя, але залишив величезну кількість шедеврів. Похований у римському Пантеоні. Могилу Рафаеля прикрашає статуя мадонни, виготовлена із мармуру, яку виконав учень митця - скульптор Лоренцо Лоренцетто.

    Епітафія на надгробку написана латиною. Її можна перекласти так: «Тут покоїться той Рафаель, при житті якого велика природа боялась залишитись переможеною, а після його смерті вона боялася вмерти».
Терранова Мадонна
Сікстинська Мадонна
Алегорія - сон лицаря
Інформація з інтернету.

Немає коментарів:

Дописати коментар