пʼятниця, 20 грудня 2013 р.

1988 рік

 ЗАХІДНИЙ БЕРЛІН. Німеччина.
           Особливе політичне утворення, що існувало з 1949 по 1990 рік на території американського, французького та британського секторів окупації Берліна. 
Червоним позначено Східний Брелін, який був під окупацією СРСР
Офіційно Західний Берлін перестав існувати в 0:00 по центральноєвропейським часом 3 жовтня 1990, західна і східна частина Берліна об'єдналися в одне місто. Згодом єдиний Берлін став столицею Німеччині.


Територія Західного Берліна багата на пам’ятки Німеччини. Справжньою перлиною архітектури Західного Берліна є Палац Шарлоттенбург, споруджений в 17-му столітті для Софії-Шарлотти — подружжя Фрідріха III в якості її літній резиденції. З часом палацовий комплекс, який вважався кращим зразком німецького бароко, потроху розростався і нині є одним з найбільш красивих архітектурних ансамблів Берліна.  Центральна частина архітектурного ансамблю являє собою головний вхід в будівлю, який чимось нагадує чи то храм, чи то ратушу. Його вежа вкрита 49-метровим куполом, зверху якого розміщена позолочена статуя Фортуни. Усередині палацу зберігся Порцеляновий зал і апартаменти короля Фрідріха. 


Ще однією пам’ятною пам’яткою Берліна є історичний будинок Рейхстагу, зведена за наказом короля Вільгельма I в 1884 році. Над його проектом працював архітектор Пауль Валотта. У 1933 році цей пам’ятник архітектури був підпалений з таємним наказом Гітлера, який використовував це для звинувачення берлінських комуністів у підпалі і їх подальшого арешту. По закінченні Другої Світової війни будівля Рейхстагу було відреставровано, а його інтер’єри відтворили у первозданному вигляді, і зараз в ньому засідає німецький бундестаг. Однак і нині на фасаді пам’ятника архітектурного та культурно-історичної спадщини явно проступають сліди радянських куль і ще помітних написів, залишених радянськими офіцерами і солдатами — їх реставратори зберегли спеціально для нащадків, щоб відновити в майбутньому хід історії.


Інформація з інтернету.

Немає коментарів:

Дописати коментар