вівторок, 24 грудня 2013 р.

Вітаю усіх з наступаючим Новим 2014 роком, бажаю в цьому році як найбільше щастя, здоров'я та всього найкращого ;)
З наступаючими святами!


неділя, 22 грудня 2013 р.

1990 рік

    ГЛАЗГО — місто на заході Шотландії, на берегах річки Клайд
 

  Заснований в середині VI століття, в Середньовіччі Глазго вважався одним з важливих релігійних і освітніх центрів Шотландії.

       Герб був наданий місту лордом-Лайон (головою геральдичної служби Шотландії) 25 жовтня 1866 рік. Символи, зображені на ньому, раніше використовувалися на офіційних печатках Глазго.

   Вважається центром мистецтв і місцем проведення численних фестивалів.





Тут знаходяться Художня галерея Глазго і музей Келвінгроув. Тут експонується одна з найбільших в Європі громадських колекцій творів мистецтва. Після реконструкції 2003—2006 років, музей став найпопулярнішим місцем відвідування з вільним входом в Шотландії і є найбільш відвідуваним музеєм Великобританії за межами Лондона.

Музей розташований в мальовничому парку Келвіна в популярному районі міста Вест-Енді. Поруч розташований основний корпус Університету Глазго.

     У  Глазго знаходиться кафедральний собор Святого Мунго, покровителя Глазго і Шотландії. Собор Святого Мунго є власністю пресвітеріанської Церкви Шотландії і в ньому розміщена резиденція архієпископів Глазго.
   Будівля собору була збудована в період між ХІІІ та XIV століттями і на даний момент це один з найбільш впізнаваних пам’яток готичної архітектури Шотландії. Численні мозаїки та вітражі вражають своєю величчю. На стародавньої деревної даху розміщені скульптури, яким більше П’ятсот років, що зображують сім смертних гріхів.

Інформація з інтернету.

субота, 21 грудня 2013 р.

1989 рік

 Столиця Франції - ПАРИЖ. 
 
   Париж – столиця світла та моди, місто сміливих проектів та яскравих вражень.
«...свято, яке завжди з тобою...», – так ніжно про Париж згадував Хемінгуей. Місто яке побудоване на контрастах: широкі бульвари, які перетинають вузькі вулички; величні монументи, які приховують убогі задвірки; затишні маленькі кафе, які конкурують з респектабельними ресторанами. На блошиному ринку тут з однаковим успіхом торгують навдивовижу дорогим антикваріатом та дешевим китайським одягом. «Париж – це все що ти захочеш!» – сказав Фредерік Шопен 150 років назад, але ці слова актуальні і сьогодні.




   До сьогодні Париж залишається найелегантнішою столицею Європи, серцем адміністративного, культурного та політичного життя Франції. Тут проживає п’ята частина її населення. Париж не схожий на іншу частину країни. Його часто називають «містом-державою зі своїми законами». Не забуваймо, що Париж також є містом кохання.

    Найвідомішою архітектурною пам`яткою Парижу, що являє собою символ сучасної Франції є Ейфелева вежа, яка щорічно приймає близько 7 мільйонів відвідувачів. 
       Вежа збудована в період з 1887 по 1889 конструктором Густавом Ейфелем на Марсовому полі. Висота вежі 300 метрів, не беручи до уваги 22 метрову телевізійну антену на її верху. Вага всіх металічних конструкцій 7 300 тонн, загальна ж маса становить 10 000 тонн. Вежа була зведена у рекордно короткий термін - за 2 роки і 2 місяці. Ейфель власноруч виконав креслення окремих частин у натуральну величину. Споруда складається з 15 тисяч деталей. 
Сьогодні ця «Залізна леді» – найбільш відвідувана визначна пам’ятка в світі.

    Собор Паризької Богоматері розташований на острові посередині ріки Сени й перебуває в найдревнішому кварталі міста. Будівля споруджена на місці храму Юпітера, що стояв тут за часів римської влади. Це місце здавна вважалось священним і пізніше на ньому почали будувати християнські церкви. Собор був спланований у ХІІ ст. Морісом де Сюллі. В 1163 році Людовик VII заклав перший камінь фундаменту. Будівництво тривало понад сто років. 
    Цей собор є одним з найвеличніших творінь готики. Достойні уваги три портали, вікно-розета, галерея на аркадах на яких стоять химери, дві вежі висотою 69 м. Одна з найбільших готичних споруд має високий центральний шпиль (82 м), який ховається за двома квадратними вежами. Протягом всього світлового дня відвідувачі можуть підніматися вгору і милуватися Бурдоном – 16-тонним мідним дзвоном, в який бив горбань Квазімодо, герой роману В. Гюго «Собор Паризької Богоматері», а також прекрасним краєвидом міста, що відкривається з веж.


        На правому березі Сени розташований комплекс будівель одного з найбільших та найбагатших художніх музеїв світуЛувру, де зберігаються такі світові шедеври, як «Джоконда» Леонардо да Вінчі, статуї Ніки Самофракійської і Венери Мілоської. Протягом століть він служив фортецею, тюрмою, резиденцією французьких королів та академій. Історія будівництва цього комплексу починається від Меровінгів і продовжується до сьогодні. Сім відділів музею дають можливість ознайомитися з розвитком мистецтв від античності до ХІХ століття.
     Колекція постійно розширяється за рахунок дарів, а також покупок французької влади. 
   Весь музей розділений на три «крила», які представляють головні епохи в розвитку мистецтва. 
 





    Пантеон – пам’ятка культури неокласичного стилю в Латинському кварталі Парижа. Побудований у XVIII ст. як церква cвятої Женев’єви, сьогодні Пантеон є усипальницею видатних особистостей Франції. Неодноразова зміна призначення будівлі, її оздоблення, написи та символи дозволяють простежити шлях становлення французької нації.


      Ідея будівництва Тріумфальної арки належить Наполеону, втілення якої у реальність розпочалося в 1806 році. Висота споруди – 49,5 м, ширина45 м, висота склепіння 29,2 м. Тріумфальна арка ( архітектор Шагран ) була побудована по античних канонах, відтворюючи традиції давньоримської арки Тіція. ЇЇ пілони прикрашені величезними барельєфами, з яких найбільш відомий барельєф роботи Франсуа Рюда, що представляє виступ в похід волонтерів у 1792 році і відоміший під назвою «Марсельєза». Основні перемоги Наполеона відображені у верхніх барельєфах, а на скульптурних щитах аттіка вигравійовані назви великих битв. Під Аркою з 1920 року знаходиться могила Невідомого солдата, над якою горить вічний вогонь. Усередині Арки є приміщення для невеликого музею, де зберігається історія споруди пам'ятника і де можна прочитати імена 558 генералів.
 

  

       Паризька опера була побудована в часи Другої Імперії при царюванні Наполеона ІІІ, архітектором Шарлем Гарньє. Загальна площа становить 11 237 м². Глядацький зал вміщує 1900 місць. Фронтонний фасад театру прикрашений скульптурою «Аполлона з лірою» та «Пегасами», роботи скульптора Мілле. 
       Опера була публічно відкрита Мак Магоном в 1875 році та прекрасно вписалась у ансамбль містобудування. Вона й сьогодні є місцем культу вищого паризького суспільства. 
      Задум Гарніє разом з тим був дуже оригінальний, архітектору вдалося поєднати іспанський єзуїтський стиль XVII століття і стиль італійського фасаду епохи Ренесансу.

   На півночі розкинувся Монмартр – це найвищий пагорб (130 м) в місті Париж і північний район французької столиці. Монмартр пов'язаний з такими іменами, як Тулуз-Лотрек, Ван Гог, Пікассо, Ренуар, Модільяні, Дега, Піссарро, Мане, Сезанн, Далі, Золя, Бодлер, Саті і багатьма іншими. Саме тут вони черпали натхнення і створювали світові шедеври.
   Окрасою Монмартра служить церква Святого Серця («Сакре-Кер»), розташована на самій вершині пагорба.
   Сьогодні тут як і раніше можна бачити безліч кафе і кабаре. Крім цього на вулицях Монмартра виставляють свої роботи сучасні художники, які за невелику плату можуть тут же намалювати портрет або карикатуру.
Інформація з інтернету.

пʼятниця, 20 грудня 2013 р.

1988 рік

 ЗАХІДНИЙ БЕРЛІН. Німеччина.
           Особливе політичне утворення, що існувало з 1949 по 1990 рік на території американського, французького та британського секторів окупації Берліна. 
Червоним позначено Східний Брелін, який був під окупацією СРСР
Офіційно Західний Берлін перестав існувати в 0:00 по центральноєвропейським часом 3 жовтня 1990, західна і східна частина Берліна об'єдналися в одне місто. Згодом єдиний Берлін став столицею Німеччині.


Територія Західного Берліна багата на пам’ятки Німеччини. Справжньою перлиною архітектури Західного Берліна є Палац Шарлоттенбург, споруджений в 17-му столітті для Софії-Шарлотти — подружжя Фрідріха III в якості її літній резиденції. З часом палацовий комплекс, який вважався кращим зразком німецького бароко, потроху розростався і нині є одним з найбільш красивих архітектурних ансамблів Берліна.  Центральна частина архітектурного ансамблю являє собою головний вхід в будівлю, який чимось нагадує чи то храм, чи то ратушу. Його вежа вкрита 49-метровим куполом, зверху якого розміщена позолочена статуя Фортуни. Усередині палацу зберігся Порцеляновий зал і апартаменти короля Фрідріха. 


Ще однією пам’ятною пам’яткою Берліна є історичний будинок Рейхстагу, зведена за наказом короля Вільгельма I в 1884 році. Над його проектом працював архітектор Пауль Валотта. У 1933 році цей пам’ятник архітектури був підпалений з таємним наказом Гітлера, який використовував це для звинувачення берлінських комуністів у підпалі і їх подальшого арешту. По закінченні Другої Світової війни будівля Рейхстагу було відреставровано, а його інтер’єри відтворили у первозданному вигляді, і зараз в ньому засідає німецький бундестаг. Однак і нині на фасаді пам’ятника архітектурного та культурно-історичної спадщини явно проступають сліди радянських куль і ще помітних написів, залишених радянськими офіцерами і солдатами — їх реставратори зберегли спеціально для нащадків, щоб відновити в майбутньому хід історії.


Інформація з інтернету.

четвер, 19 грудня 2013 р.

1987 рік

 Столиця Нідерландів - АМСТЕРДАМ
           Амстердам розташований у провінції Північна Голландія в гирлі річки Амстел. Амстердам сполучений з Північним морем каналом, притому перебуваючи на висоті 2 метри нижче від рівня моря.

          Амстердам називають то Новим Вавілоном, то Північною Венецією, то називають найромантичнішим містом миру, але все це говорить тільки про одне: Амстердам - найволелюбніше місто, в якому лібералізм відчувається всюди. Це місто, де немає місця обмеженням, безглуздим чітким визначенням, де люди не бояться бути самими собою, а індивідуалізм зведений в ранг національної релігії. Гостинність і шанобливе відношення до чужої думки характерні для цього космополітичного міста, відомого століттями як місце зустрічей і співіснувань різних культур.

Королівський Палац в Амстердамі (Палац на площі Дам) - один з чотирьох палаців в Нідерландах, яким королева Беатрікс розпоряджається за Указом парламенту. Палац був зведений у сімнадцятому столітті як міська ратуша за часів Голландського Золотого століття. Будівля стала палацом короля Луї Наполеона, а потім Голланлського королівського дому.
Будівля має величезний центральний зал: 36,6 метрів в довжину, 18,3 метрів в ширину і 27,4 метра у висоту. На багато прикрашеній мармуровій підлозі видно дві карти світу з небесною сферою. На картах позначені Західна і Східна півкуля. На півкулях докладно показані райони колоніального впливу Амстердама. Півкулі Землі були виконані в середині XVIII століття.



      Найстаріша церква Амстердама Стара церква або Ауде-Керк, закладена в 1306 році єпископом Утрехта.

   Дах Ауде-Керк - найбільший в Європі дерев'яний склепінчастий дах Середньовіччя. Естонська деревина, що використалася для обробки, датується 1390 роком, завдяки їй церква володіє однією з кращих акустик в Європі. Тут організовуються численні концерти. Підлога церкви повністю складається з надгробних плит. Причиною цьому те, що церква була побудована на кладовищі. У Ауде-Керк 2500 могил, в яких поховано 10 000 жителів Амстердама.

Одним із символів Амстердама є Мунтторен або  Монетна вежа.

Вид на канал Сінгел і Монетну вежу на задньому тлі

В Амстердамі працює симфонічний оркестр світового класу — Оркестр Консертгебау, а також Нідерландський філармонічний оркестр.
Інформація з інтернету.

середа, 18 грудня 2013 р.

1986 рік

ФЛОРЕНЦІЯ
  Флоренція - місто в Італії, столиця регіону Тоскана та провінції Флоренція.
Географічно Флоренція розташована в улоговині, з усіх боків оточеній пагорбами (передгір'я Центральних Апеннін), розташована на відстані близько  240 км на північний захід від Рима.
                                                    
        Флоренція — столиця Відродження, «нові Афіни». На відміну від Рима, що перебував під сильним впливом папства, Флоренція завжди була волелюбною, протягом довгого часу тут існувала незалежна Флорентійська республіка.

         Саме у Флоренції, починаючи з Джотто, творили найяскравіші майстри живопису, архітектури і всіх витончених мистецтв.
        Джотто ді Бондоне - італійський живописець, маляр. Один із предвісників епохи Відродження у сфері живопису і реалізму. Фрески Джотто на біблійну тематику і досі вважають шедеврами світового мистецтва.
Портрет Джотто датований XIV ст.

    Найпершим твором Джотто, який зберігся до сьогодні, вважають велике (5 метрове) полотно із зображенням розп'яття Христа у церкві Санта Марія Новелла (Флоренція). У 1310 р. створює для церкви Всіх Святих славнозвісну сьогодні картину «Мадонна Оньїсанті», де зображено Діву Марію з немовлям у оточенні ангелів та святих.   




      До кінця XV століття місто вже здобуло ті неповторні і прекрасні риси, які й досі привертають увагу людей. Вже були побудовані прекрасні храми і палаци, вже були написані унікальні фрески, і на площах міста були встановлені дивовижні статуї. Приблизно в цей же час у Флоренції працювали Леонардо да Вінчі, і Мікеланджело і Рафаель.
Леонардо да Вінчі  ( 1452-1519 )

Мікеланджело ( 1475-1564 )



Рафаель ( 1483-1520)


Леонардо да Вінчі в першу чергу відомий як художник. Його найвідоміші картини:       
Мона Ліза
Мадонна в скелях


Тайна вечеря

   Нижче подано перелік відомих робіт Мікеланджело Буонарроті — скульптора, художника, архітектора та поета епохи Відродження.
Пієта
«Пієта» – зображення Діви Марії, котра тримає тіло Ісуса після його смерті на хресті. Ця тема була і лишається популярною в багатьох митців, і скульптори не виняток. Проте є найвизначнішою і найвідомішою скульптурою Мікеланджело, завдяки якій він здобув славу.Мікеланджело висік композицію з суцільного шматка мармуру. Майстер зобразив Марію молодою і неземною, щоб протиставити її численним старим, змученим і вбитим горем жінкам інших скульпторів.
Мойсей
       Рафаель Санті - італійський живописець, графік, скульптор і архітектор епохи Відродження. Втілив у своїх творах гуманістичні ідеали високого Відродження.Твори Рафаеля зображають переважно Мадонн, яких художник малював поетично і водночас просто за своєю композицією. Ні до ні після Рафаеля жоден художник не спромігся створити стільки довершених і при цьому різноманітних картин із зображенням Мадонни з немовлям.
      Рафаель прожив коротке життя, але залишив величезну кількість шедеврів. Похований у римському Пантеоні. Могилу Рафаеля прикрашає статуя мадонни, виготовлена із мармуру, яку виконав учень митця - скульптор Лоренцо Лоренцетто.

    Епітафія на надгробку написана латиною. Її можна перекласти так: «Тут покоїться той Рафаель, при житті якого велика природа боялась залишитись переможеною, а після його смерті вона боялася вмерти».
Терранова Мадонна
Сікстинська Мадонна
Алегорія - сон лицаря
Інформація з інтернету.