вівторок, 28 січня 2014 р.

1999 рік

ВЕЙМАР - місто в Німеччині, у федеральній землі ТюрінгіяВперше Веймар згадується у документах середини X століття. З 946 по 1364 р. існувало графство Веймар-Орламюнде. В 1573 р. Веймар стає головним містом герцогства Саксен-веймар-ейзенах.  На початку XIX ст. Веймар був  центром німецького Просвітництва.




У тут жив Й.Гете, Ф.Шиллер, Й.С. Бах.
Тут знаходиться пам'ятник Й.Гете і Ф.Шиллеру.


ІНФОРМАЦІЯ З ІНТЕРНЕТУ.

вівторок, 21 січня 2014 р.

1998 рік

Стокгольм -  столиця і найбільше місто Швеції. Розташований на східному узбережжі озера Меларен.

Найстаріший район міста іменується Гамла стан (Старе місто). Він розташований на маленькому острові в самому центрі міста. 
Тут можна бачити місця, з яких починалося будівництво Стокгольма в середньовічній Швеції. Тут розташовуються відомі пам'ятки архітектури Стокгольма, такі як Німецька церква
Стокгольмський собор
Найстарішою будівлею міста є Церква Риддаргольм, побудована в XIII столітті. 


Врангельський палац
ІНФОРМАЦІЯ З ІНТЕРНЕТУ.


понеділок, 20 січня 2014 р.

1997 рік

               Салоніки - друге за розміром, після Афінмісто Греції і столиця грецької
області Македоніяпорт в затоці Термаїкос Егейськго моря, в гирлі річки Вардар.

Офіційна печатка і герб
Головний архітектурний символ міста — Біла Вежа, побудована на березі затоки в XVI столітті на фундаменті давніших споруд.


неділя, 19 січня 2014 р.

1996 рік

КОПЕНГАГЕН - столиця  Данії, розташована на півострові Зеландія  і острові Амагер. Копенгаген — історичний центр країни. Перші згадки про місто датовані 1043 роком.



Амалієнборг - палацовий комплекс в Копенгагені, що є зимовою резиденцією данської королівської родини і визначною архітектурною пам'яткою Данії в стилі рококо

Амалієнборг складається з чотирьох зовні подібних особняків, що оточують восьмикутну площу, в центрі якої розміщується кінна статуя короля ФредерікаV.

схема Амалієнборгу
статуя Фредеріка V
Церква Фредеріка розташована поруч з палацом Амалієнборг.


Розенборг -  невеликий замок епохи Відродження в центрі данської столиці, колишня королівська резиденція. Був заснований Кристіаном IV на початку XVII ст. В замку зберігаються і експонуються Данська королівська колекція і коштовності.


Інформація з інтернету.

субота, 18 січня 2014 р.

1995 рік

ЛЮКСЕМБУРГ -  це невелика держава, яка знаходиться на північному заході Європи. Протяжність цієї держави всього 79 км з півночі на південь і 55 км із заходу на схід - карта Люксембурга зовсім мініатюрна. Незважаючи на це, її жителі  - народ досить гордий і самостійний, який дуже любить незалежність.


Собор Люксембурзької Богоматері  — кафедральний собор Римо-католицької церкви в південній частині Люксембургу. Спочатку це була єзуїтська церква, побудована в 1613-1621 роках архітектором Ж. дю Блоком.

 Собор є яскравим прикладом пізньої готичної архітектури, однак він містить багато елементів і прикрас архітектури Відродження. Собор прикрашають багаті хори, які містять багато мавританських стильових елементів.


Три жолуді фортеця в місті Люксембург, споруджена в 1732 році. Є частиною історичних укріплень Люксембургу. Фортеця має три вежі, на даху кожної з них розташований жолудь, на честь чого вона й отримала свою назву. Фортеця також має назву Тюнґен, на честь коменданта фортеці барона Адама Зигмунда фон Тюнгена.



Палац великих герцогів - палац в місті Люксембург. Є офіційною резиденцією, де Великий герцог Люксембургу здійснює більшість своїх обов'язків як глава держави. Палац побудований в 1572-1573 роках як ратуша міста Люксембург. Під час німецької окупації у Другій світовій війні Палац Великих герцогів використовувався нацистами як музичний зал і таверна. Палацові було заподіяно великої шкоди, а велика кількість палацових меблів та колекцій картин була знищена. У 1945 році, після повернення з вигнання Великої герцогині Шарлоти, палац знову став представництвом Великих герцогів.


Інформація з інтернету


пʼятниця, 17 січня 2014 р.

1994 рік

ЛІСАБОН (в перекладі з португальської «Улюблена бухта») — столиця, головне місто і порт Португалії — розташований на атлантичному узбережжі, в гирлі річки Тежу. 

У місті в строкатій мозаїці злилася архітектура всіх стилів — Лісабон живе в протиріччях меланхолійного декадансу з міфами прогресу. Безумовно, це один з найкрасивіших міст світу.


Центральна частина міста плоска. Це район площі Росиу. Площа дуже мальовнича, з мозаїчної мостової, бронзовими фонтанами, статуєю короля Педро IV. Колись на ній спалювали єретиків і влаштовували кориди. 


Комерційний центр Лісабона, район Байша, відрізняється від решти частини міста своєю чіткою геометрією вулиць. Тут немає ні палаців, ні церков, зате маса банків і універмагів.
Тут же знаходиться один з численних фунікулерів — Елевадор-де-Санта-Жушта, побудований за прикладом Ейфелевої вежі. Він пов’язує по вертикалі нижнє і верхнє місто.

Одна з визначних пам’яток нижнього міста — арка, що з’єднує площу Праса-ду-Коммераус з вулицею Аугуста. Ця арка — один із символів Лісабона. Вона ошатна, прикрашена барельєфами і статуями відомих людей країни.




Башта Белен — укріплена споруда, розташована на острові у річці Тежу в  районі Санта-Марія-де-Белем.
Башта Белен являє собою чотириповерхову споруду заввишки 35 метрів, яку визнано чітким і яскравим взірцем притаманного са́ме Португалії архітектурного стилю, національної варіації пізньої готики «мануеліно».
Башту Белен збудовано у 151521 роках на честь відкриття Васко да Гамою морського шляху до Індії.



Інформація з інтернету.

середа, 15 січня 2014 р.

1993 рік

АНТВЕРПЕНпорт у Бельгії в пониззі річки Шельда у провінції Антверпен. Один з найбільших портів у світі; розвинуте кораблебудування, переробка нафти, нафтохімія, текстильна промисловість і обробка алмазів; один з найбільших портів і транспортних вузлів Європи.



Собор Антверпенської Богоматері - римо-католицька парафіяльна церква в Антверпен.Собор Антверпенської Богоматері був закладений в 1352 році й хоча перший етап будівництва було завершено у 1521 році, спорудження собору досі вважається «незавершеним». Спроектований архітекторами Жаном та Петером Амелі в готичному стилі.

вівторок, 14 січня 2014 р.

1992 рік

МАДРИД - столиця та найбільше місто Іспанії, адміністративний центр автономної спільноти Мадрид.

Місто розташоване в центральній частині Піренейського півострова.

Королівський палац у столиці Іспанії Мадриді має ще одну назву - Східний палац і є офіційною резиденцією королів Іспанії. Палац знаходиться на заході Мадрида, але королем він відвідується тільки у разі організації офіційної церемонії.
 

Головна площа або Пласа Майор  знаходиться в самому серці Мадрида і була побудована в 1617 році.

Найвідоміша пам'ятка Мадрида - Музей Прадо, це одна з найбільших художніх галерей світу, яка зібрала в своїх колекціях більше 7000 картин, що належать пензлю Фра Анджеліко, Боттічеллі, Босха, Тіциана, Рембрандта і Веласкеса.

Інформація з інтернету.





1991 рік

ДУБЛІН - столиця Ірландії. Розташований в гирлі річки Ліффі, що впадає в затоку Дублін Ірландського моря.


Назва міста походить від ірландського Dubh Linn — «чорний ставок».


Дублін займає чільне місце в історії літератури як місто, котре подарувало світу безліч яскравих літературних талантів. Тут з'явилися на світ такі письменники, як Вільям Батлер ЄйтсДжордж Бернард Шоу і Семюел Беккет — лауреати Нобелівської премії з літератури.
Інші відомі письменники та драматурги, уродженці Дубліну: Оскар УайльдДжонатан Свіфт і творець Дракули, Брем Стокер. Але найбільше Дублін відомий творами Джеймса Джойса.
Оскар Уайльд
Бернард Шоу

У Дубліні розташований Державний музей геральдики, заснований у 1908 році і є одним з найстаріших у світі музеїв цієї тематики.


 У 1976 році в Дубліні відкрилася Дублінська соборна мечеть, яка стала першою мечеттю Ірландії.


 У місті також є Ірландський музей сучасного мистецтва. 

Національний музей Ірландії. 


Музей пива Гіннес.


 Визначною пам'яткою історії і культури Ірландії є Дублінський замок, в якому зокрема розміщена Бібліотека Честера Бітті з великою колекцією давніх рукописів, стародруків, художніх робіт та творів декоративно-вжиткового мистецтва.